Marnujemy jedzenie na potęgę. Pomóc ma status "dobrego Samarytanina"

Dom - Ze swiata - Marnujemy jedzenie na potęgę. Pomóc ma status "dobrego Samarytanina"

28.07.2019-373 widoki -Ze swiata

Europosłowie chcą ograniczyć marnowanie konsumowania w UE  Wraz z świata

Każdego r. mieszkańcy Unii Europejskiej marnują 88 milionów ton konsumowania. Eurodeputowani z komisji środowiska Parlamentu Europejskiego chcą, aby do 2030 roku ta liczba zmniejszyła się o połowę. We wtorek zaapelowali do Komisji Europejskiej i państw członkowskich o zadania, jakie mają doprowadzić do tego celu.

- Po krajach rozwiniętych żywność marnowana jest głównie na samym końcu łańcucha dostaw, przy dystrybucji i konsumpcji. Każdy są odpowiedzialni za rozwiązanie tego problemu - oznajmiła we wtorek socjaldemokratyczna eurodeputowana z Chorwacji Biljana Borzan, która jest autorką sprawozdania w tej sprawie. Jak dodała, mieszkańcy UE nie zaakceptować zdają sobie sprawy wraz z tego problemu, dlatego kraje UE powinny postawić na edukację oraz rozwiązanie sprawy etykietowania. - Większość odbiorców nie dostrzega różnicy w etykietach w przypadku określeń "najlepiej spożyć przed końcem" oraz "należy spożyć do" - powiedziała.

Darowizny żywności

Tańsza żywność, droższa odzież. W marcu koszty minimalnie w dół

Jak podkreśliła Borzan, UE musi również zająć się odmianami w istniejącym prawodawstwie, które obecnie utrudnia darowizny pokarmu. - Musimy zaktualizować nasz wspólny system VAT, aby umożliwić zwolnienia podatkowe. Status "dobrego Samarytanina" w prawodawstwie mógłby zwiększyć spożycie żywności i ograniczyć jej marnotrawienie bez uszczerbku dla obecnych standardów bezpieczeństwa żywności - dodała.

Zdaniem europosłów Komitet Europejska będzie musiała ocenić potencjalne korzyści, jakie mają możliwość płynąć z usunięcia z etykiet produktów żywnościowych poszczególnych dat spożycia, bez uszczerbku dla zdrowia mieszkańców jak i również środowiska.

Apel przy sprawie żywności

Po kolejne - zdaniem europosłów a mianowicie Komisja powinna zaproponować zmianę dyrektywy VAT tak, aby wyraźnie przyznawać zwolnienia podatkowe od darowizn żywności. Europejski Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD) powinien mieć przy opinii deputowanych możliwość finansowania kosztów gromadzenia, transportu, przechowywania i dystrybucji darowizn pokarmu.

Kawałki nietoperzy w sałatkach. Produkt wycofano, konsumenci "czują się dobrze"

Europosłowie wezwali kraje UE do ograniczenia marnowania pokarmu o 30 proc. do 2025 roku oraz na temat 50 proc. do 2030 roku.

Komisja środowiska PE przegłosowała raport w tej sprawie. Sprawozdanie przyjęto jednogłośnie. Będzie głosowane przez Parlament Europejski w maju w czasie sesji plenarnej w Strasburgu.

Według unijnych szacunków rokrocznie w UE marnowanych jest 88 mln ton żywności, czyli 173 kg na osobę. Wyprodukowanie tak zaawansowanej ilości żywności i zdjęcie odpadów oznacza 170 milionów ton emisji CO2 i zużycie 261 milionów ton zasobów. Najwięcej żywności marnują Holendrzy (541 kg rocznie na osobę) i Belgowie (345 kg), a w żadnym wypadku Słoweńcy (72 kg) a także Maltańczycy i Rumuni (76 kg).

Związane z